top of page
Image by Omer Salom

If you want to understand the universe
Think in
terms of
         energy, frequency & vibratio
n        

Tesla

Deze elementen vinden we ook terug bij

YOGA  ~  MEDITATIE ~ ADEMHALING

Yoga is the journey of the Self, through the Self, to the Self

The Bhagavad Gita

Gregor's ontspanningsyoga is opgebouwd uit verschillende elementen.

Het fysieke deel bevat een combinatie van Iyengar yogacritical alignment, waarbij de nadruk ligt op precisie en in lijn brengen van houdingen in combinatie met oplettendheid en volle aandacht (mindfulness). Yin yoga geeft in de houdingen waarbij de nadruk ligt op het loslaten van de spanning, het langer vasthouden van posities waardoor verkenning en verlegging van lichaamsgrenzen én diepere lichaamswaarneming.

Het laatste deel van de les neemt iedereen plaats in Savasana, een houding in liggende positie. Middels geleide meditatie en gerichte ademhalingsoefeningen krijgt het lichaam via de geest en de adem de kans om zich volledig te ontspannen. 

Voor de locatie en prijzen van de lessen en het lesrooster klik je door op lesrooster. Gregor geeft ook 2x per week online les.

Als je interesse hebt in een gratis proefles neem dan even contact met ons op.

The
MIND BODY connection

'Het gaat om het herstellen van het gesprek tussen geest en lichaam'

Naast de drie belangrijkste pijlers voor gezondheid; voeding, beweging en slaap, is er ook nog ontspanning. De wetenschap ontdekt steeds meer wat 'geest-lichaam-interventies' voor onze gezondheid kunnen betekenen; zelfs tot op het niveau van ons DNA en onze genen.

Een van de conclusies luidt dat genen die betrokken zijn bij o.a. stressgerelateerde ontstekingen [NF-kB-targeted genen] worden 'uitgezet' waardoor de invloed van chronische stress wordt teruggedraaid. Met andere woorden; door het beoefenen van o.a. yoga en meditatie in combinatie met specifieke ademhalingtechnieken versterken we onder andere ons immuunsysteem en zijn we weerbaarder tegen oa. virale aanvallen zoals Covid-19.

Bovengenoemde systematische review is via onderstaande link te downloaden:​

What Is the Molecular Signature of Mind–Body Interventions? A Systematic Review of Gene Expression Changes Induced by Meditation and Related Practices.

We ademen vaak veel te snel

Je zult je wellicht afvragen wat het verband is tussen ademhaling en uiteenlopende psychisch en fysieke klachten? Het verband is vaak niet direct waarneembaar en in de medische wereld wordt er vaak weinig aandacht aan besteed, maar het zal u niet verbazen dat we vaak onbewust veel te snel ademen. Rustig op een stoel zittend ademen miljoenen mensen meer dan 16x per minuut. Dat staat gelijk aan 18 km/uur fietsen tegen de wind in. Een behoorlijke inspanning, terwijl dat eigenlijk niet nodig is want in rust zou een frequentie van 6-8x per minuut meer dan voldoende moeten zijn. Waarom doen we dat dan? 

Onze ademhaling is afhankelijk van onze gemoedstoestand. Flink nadenken of piekeren kan ervoor zorgen dat je 5x sneller ademt. Als het hoofd altijd 'vol' is met gedachten en er overmatige hersenactiviteit is, wordt het een 'gewoonte' om snel en onrustig te ademen. Je merkt meestal niet meer dat je gedachten invloed hebben op je ademhaling. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid met daarbij ook een hoge hartslag en veel adrenaline. Als deze toestand te lang aanhoudt kunnen er veel uiteenlopende klachten ontstaan; waaronder psychische klachten, zoals angstaanvallen, traumatische herinneringen en depressieve stemmingen. Maar ook diverse lichamelijke klachten die in eerste instantie niet goed te verklaren lijken, zoals chronische vermoeidheid, (hoofd)pijnklachten, rug- en nekklachten, maar ook darm- en slaapklachten, stress, onrustig zijn en slecht kunnen concentreren, gespannen spieren, je hart slaat over, je ziet minder goed, inslapen gaat moeilijk of doorslapen lukt niet meer...etc. Herken je deze klachten?

​Bram Bakker en Koen de Jong schreven hier een boek over waarin het verband tussen de ademhaling, de psyche en fysieke klachten haarfijn wordt uitgelegd : VERADEMING (link)​​

Mensen denken dat het beïnvloeden van de ademhaling moeilijk is, maar het is nog altijd eenvoudiger dan gedragspatronen of gedachten veranderen. Een goede ademhaling is van veel grotere invloed is op het welbevinden dan de meeste mensen denken.

 

Kom langs op Gregor's yogalessen om het effect van gezonde ademhaling te ervaren.

bottom of page