ADEMHALING & KLACHTEN

Je zult je wellicht afvragen wat het verband is tussen ademhaling en uiteenlopende psychisch en fysieke klachten? Het verband is vaak niet direct waarneembaar en in de medische wereld wordt er vaak weinig aandacht aan besteed, maar het zal u niet verbazen dat we vaak onbewust veel te snel ademen. Rustig op een stoel zittend ademen miljoenen mensen meer dan 16x per minuut. Dat staat gelijk aan 18 km/uur fietsen tegen de wind in. Een behoorlijke inspanning, terwijl dat eigenlijk niet nodig is want in rust zou een frequentie van 6-8x per minuut meer dan voldoende moeten zijn. Waarom doen we dat dan?

Onze ademhaling is afhankelijk van onze gemoedstoestand. Flink nadenken of piekeren kan ervoor zorgen dat je 5x sneller ademt. Als het hoofd altijd 'vol' is met gedachten en er overmatige hersenactiviteit is, wordt het een 'gewoonte' om snel en onrustig te ademen. Je merkt meestal niet meer dat je gedachten invloed hebben op je ademhaling. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid met daarbij ook een hoge hartslag en veel adrenaline. Als deze toestand te lang aanhoudt kunnen er veel uiteenlopende klachten ontstaan; waaronder psychische klachten, zoals angstaanvallen, traumatische herinneringen en depressieve stemmingen. Maar ook diverse lichamelijke klachten die in eerste instantie niet goed te verklaren lijken, zoals vermoeidheid, (hoofd)pijnklachten, rug- en nekklachten, maar ook darm- en slaapklachten.

Mensen denken dat het beïnvloeden van de ademhaling moeilijk is, maar het is nog altijd eenvoudiger dan gedragspatronen of gedachten veranderen. Een

goede ademhaling is van veel grotere invloed is op het welbevinden dan de meeste mensen denken.